Wikizvor:O Wikizvoru: razlika između verzija

Idi na navigaciju Idi na pretragu
m
Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse
m (stranica Wikizvor:O Wikizvoru premještena u stranicu Wikizvor)
m (Bot: ispravka HTML koda i wiki sintakse)
Wikizvor se na različite jezične poddomene premješta u augustu i septembru 2005.
 
== Šta (ne)pripada Wikizvoru?==
Wikizvor općenito '''prihvaća''' sve:
#'''Izvorne tekstove''' koji su prethodno objavljeni od strane autora
#'''Izvorni doprinosi''' korisnika
 
== Jezici i prijevodi ==
Wikizvor je višejezični projekt, pa su tekstovi i prijevodi poželjni na svim jezicima pri odgovarajućim domenama. Pri tome valja pripaziti na povezivanje i klasifikaciju tekstova radi lakšeg snalaženja.
 
*Izvor popraćen prijevodom na bosanski
 
== Zaštita stranica ==
Wiki stranice na većini projekata Wikimedije, poput Wikipedijinih članaka, su zamišljene tako da vječno evoluiraju. No Wikizvor je zbirka stalnih tekstova koji su već negdje objavljeni, pa se kod njih u većini slučajeva ne očekuju veće izmjene. Budući da bi se neprestanim mijenjanjem samo narušila historijska struktura izvora, Wikizvor je prihvatio praksu vrednovanja kvalitete tekstova i njihove "zaštite" kada se potvrdi ispravno oblikovanje i pravopis. Naknadni komentari se mogu uvijek podastrijeti na stranici za razgovor.
 
== Neutralnost ==
'''Neutralno gledište''' je glavno pravilo koje se odnosi na sve projekte Wikimedije, pa ni Wikizvor nije iznimka. No isto se ne odnosi na sadržaj izvornih tekstova, već vjernost njihove reprodukcije i ispravnog autoriziranja. Tome se suprotstavlja naglašavanje ili objavljivanje samo određenih dijelova teksta.
 
203

izmjene

Navigacija