Wikizvor:O Wikizvoru

Izvor: Wikizvor
(Preusmjereno sa Wikizvor)

Wikizvor je slobodna biblioteka tekstova u javnom vlasništvu. Projekt službeno funkcioniše kao dio organizacije Wikimedia Foundation s ciljem stvaranja rastuće zbirke izvornih tekstova i njihovih prijevoda s drugih jezika.

Wikizvor je Wikimedia projekt sličan Projektu Gutenberg, dakle na njemu se mogu objavljivati tekstovi u javnom vlasništvu.

Wikizvor nije konkurencija projektu Gutenberg, nego ga upotpunjuje, i to na dva načina.

 1. U ovom trenutku je projekt Gutenberg prilično anglocentričan, ima nešto knjiga i na njemačkom i francuskom, no ostali jezici su zapostavljeni.
 2. Knjige (i ostali tekstovi) na projektu Gutenberg nisu prilagođeni lahkom čitanju iz web preglednika, i lahkom povezivanju raznih tekstova, gdje su u ovom trenutku projekti Wikimedije bez premca.

Zaključak: na bosanskom wikizvoru objavljujte tekstove u javnom vlasništvu na bosanskom jeziku, za one na engleskom i drugim jezicima postoje Wikizvor na engleskom jeziku, Wikizvor na njemačkom jeziku itd.

Historija[uredi]

Wikizvor je započet u novembru 2003. kao zbirka tekstova koji će poslužiti kao dodaci člancima na Wikipediji. Brzim rastom 18. maja 2005. ukupan broj tekstova prelazi 20,000.

Wikizvor se na različite jezične poddomene premješta u augustu i septembru 2005.

Šta (ne)pripada Wikizvoru?[uredi]

Wikizvor općenito prihvaća sve:

 1. Izvorne tekstove koji su prethodno objavljeni od strane autora
 2. Prijevode izvornih tekstova
 3. Historijske dokumente nacionalne i međunarodne važnosti
 4. Matematičke podatke, formule i tablice
 5. Statističke izvorne podatke
 6. Bibliografije autora čija su djela objavljena na Wikizvoru
 7. Izvorne računalne kodove koji su javno dobro ili su dostupni pod GFDL-om

Wikizvoru su nepoželjni:

 1. Odlomci zaštićeni autorskim pravima
 2. Izvorni doprinosi korisnika

Jezici i prijevodi[uredi]

Wikizvor je višejezični projekt, pa su tekstovi i prijevodi poželjni na svim jezicima pri odgovarajućim domenama. Pri tome valja pripaziti na povezivanje i klasifikaciju tekstova radi lakšeg snalaženja.

Bosansko izdanje uključuje:

 • Izvorne tekstove izvorno pisane bosanskim jezikom
 • Bosanske prijevode izvornih tekstova s drugih jezika
 • Izvor popraćen prijevodom na bosanski

Zaštita stranica[uredi]

Wiki stranice na većini projekata Wikimedije, poput Wikipedijinih članaka, su zamišljene tako da vječno evoluiraju. No Wikizvor je zbirka stalnih tekstova koji su već negdje objavljeni, pa se kod njih u većini slučajeva ne očekuju veće izmjene. Budući da bi se neprestanim mijenjanjem samo narušila historijska struktura izvora, Wikizvor je prihvatio praksu vrednovanja kvalitete tekstova i njihove "zaštite" kada se potvrdi ispravno oblikovanje i pravopis. Naknadni komentari se mogu uvijek podastrijeti na stranici za razgovor.

Neutralnost[uredi]

Neutralno gledište je glavno pravilo koje se odnosi na sve projekte Wikimedije, pa ni Wikizvor nije iznimka. No isto se ne odnosi na sadržaj izvornih tekstova, već vjernost njihove reprodukcije i ispravnog autoriziranja. Tome se suprotstavlja naglašavanje ili objavljivanje samo određenih dijelova teksta.