Deklaracija Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Deklaracija Međureligijskog vijeća u Bosni i Hercegovini o suzbijanju stigmatizacije osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu
(29. juni 2017)
 1. Pozivamo sve građane, lokalne zajednice i javne institucije da ne diskriminišu, ne odbacuju, ne sputavaju i ne stigmatiziraju osobe koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.
 2. Podsjećamo građane na važnost prihvatanja onih kojima je pomoć potrebna.
 3. Preporučujemo unapređivanje i dostupnost svih usluga koje su potrebne preživjelim žrtvama – zdravstvene i psihosocijalne brige, pravde te ekonomsko osnaživanje.
 4. Ohrabrujemo preživjele da pristupe uslugama koje su uspostavljene za njih u javnim institucijama.
 5. Izražavamo spremnost naših crkava i vjerskih zajednica da u skladu sa svojim učenjima pruže pomoć i izraze podršku protiv stigmatizacije žrtava seksualnog nasilja.
 6. Tražimo dalju podršku međunarodne zajednice u sprečavanju međugeneracijskog prenosa traume.
 7. Ističemo da počinioci ovih zločina treba da pronađu put pokajanja.
 8. Preporučujemo uspostavu inovativnih partnerstava između svih javnih aktera i građana radi uklanjanja uzroka stigmatizacije, odbacivanja i osuđivanja preživjelih žrtava.
 9. Pozivamo vjerske službenike (imame i sveštenike) u svim lokalnim zajednicama da budu glas koji se suprotstavlja stigmatizaciji preživjelih te da se aktivno bore protiv osuđivanja i odbacivanja preživjelih žrtava.
 10. Izražavamo potrebu za daljom podrškom radu crkava i vjerskih zajednica na polju osnaživanja osoba koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.
 11. Naglašavamo spremnost naših crkava i vjerskih zajednica da iskoriste svoje kapacitete kako bi unaprijedile kvalitet života preživjelih kroz međureligijski dijalog.
 12. Podsjećamo na važnost prominentne uloge državnih struktura te javnih institucija u pružanju brige, zaštite i pravde za osobe koje su preživjele seksualno nasilje u ratu.
 13. Ostajemo predani ovom pitanju.