Sura 49.

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu

S u r a XLIX

P r i v a t n i s t a n o v i


U ime Allaha: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.


1 O vi vjerujući! Ne pretičite Allaha i njegovog Poslanika  ! Bojte se Allaha! Allah je onaj koji čuje i koji zna!

2 O vi vjerujući! Ne dižite glas iznad Prorokovog. Ne upućujte mu riječ glasno, kao što to međusobno činite, iz straha da vaša djela ne budu uzaludna, a da vi u to i ne sumnjate.

3 Što se tiče onih koji spuštaju glas u nazočnosti Poslanika Allahovog, evo onih čija srca Allah ispituje da bi im stavio strahopoštovanje u srca. Oni će dobiti oprost i naknadu bez ograničenja.

4 Većina onih koji te ispitiju izvana tvojih privatnih soba ne rasumije.

5 Da se strpe sve dok ti njima ne iziđeš u susret, to bi im bilo bolje.

6 O vi vjerujući! Ako jedan izopačen čovjek vama donese jednu novost, pazite! Jer ako, iz neobazrivosti, vi nanesete kakvu štetu nekom narodu, vi biste mogli potom pokajati se za ono što ste učinili.

7 Znajte da je Allahovi Poslanik među vama. Ako, u brojnijim slučajevima, on vas posluša, vi biste se našli u velikim poteškoćama.

Ali Allah vam je dao da volite vjeru; on je dao da se ona nađe u vašim srcima; dok vam je dao da prezirete nevjernost, izopačenost i neposlušnost; – Takvi su oni koji su dobro usmjereni – 8 to je milost Allahova, Božje dobročinstvo; onog koji zna sve, Mudroga.

9 Ako se dvije grupe vjernika potuku, uspostavite mir među njima. Ako se jedan još pobuni protiv drugog, borite se protiv onog koji se buni, sve dok se ne povije pred Zakonom Allahovi m.

Ako se povije, uspostavite među njima slogu po pravdi. Budite pravedni! Allah voli one koji su pravedni!

10 Vjernici su braća. Uspostavite dakle mir među svojom braćom. Bojte se Allaha! Možda će vam on podariti milosrđe.

11 O vi, vjerujući! Nek se neki među vama ne sprdaju s drugima; može biti da su oni bolji od njih. Nek se žene ne sprdaju s drugim ženama; može biti da su one bolje od njih.

Ne klevećite jedni druge; ne dobacujte pogrnih nadimaka. Riječ « izopačen » je omražena među vjerujućima. – Nepravedni se ne kaju za svoje grješek –

12 O vi, vjerujući! Izbjegavajte previše nagađati o drugima: stanovite pretpostavke su grijesi.

Ne uhodite! Ne govorite zlo jedni o drugima. Jedan od vas da li bi volio jesti meso svojeg mrtvog brata? Ne, vi biste bili užasnuti!

Bojte se Allaha! Allah je onaj koji se neprekidno vraća prema grješniku koji se kaje; on je milosrdan.

13 O vi, ljudi! Mi smo vas stvorili od muškarca i ženske. Mi smo vas sastavili u narode i u plemena da biste se bolje međusobno poznavali.

Najplemenitiji među vama, kod Allaha, je najpobožniji među vama. – Allah je onaj koji zna i koji je dobro obaviješten –

14 Beduini govore: « Mi vjerujemo! »


Reci: « Vi ne vjerujete, već radije recite: " Mi se podvrgavamo… " Vjera nije ušla u vaša srca! »

Ako se vi pokorite Allahu i njegovom Poslaniku , Allah neće dati da se išta izgubi od vaših dobrih djela: – Allah je onaj koji oprašta, on je milosrdan –

15 Vjerujući su uistinu samo oni koji vjeruju u Allaha i njegovog Poslanika – a da više nikad ne posumnjaju – dok se tuku na Allahovom putu svojim dobrima i svojim osobama. – Evo onih koji su vjerodostojni –

16 Reci: « Hoćete li vi obznaniti Allahu sadržaj svojeg Allah oštovlja? Allah savršeno poznaje ono što se nalazi u nebesima i na zemlji. » Allah savršeno poznaje svaku stvar.

17 Beduini te podsjećaju na svoju podvrgnutost kao da je to, s njihove strane, jedno dobročinstvo. Reci: « Ne podsjećajte me na svoju podvrgnutost kao na dobročinstvo: naprotiv, Allah je taj koji vam je dodijelio milost da budete usmjereni prema vjeri, ako ste bili iskreni! »

18 Da, Allah poznaje tajnu nebesa i zemlje. Allah savršeno vidi ono što vi činite.