Sura 60.

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu


S u r a LX I s k u š a v a nj e


U ime Allaha: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.1 O vi vjerujući! Ne uzimajte za Gospodarara moje i svoje neprijatelje u njihovim iskazima prijateljstva, dok oni ne vjeruju Istini koja je vama stigla.

Oni istjeruju Poslanika i vas same, jer vi vjerujete u Allaha, vašeg Gospodara.

Ako vi iziđete da bi vodili boj na mom putu i tražili kako meni ugoditi, hoćete li vi njima iskazivati prijateljstvo?

Ja znam što vi krijete i ono što obznanjujete.

Onaj tko, između vas, čini tako odlutao je s pravog puta.

2 Ako li vas susretnu, oni će biti vašim neprijateljima; oni će vas zlostavljati svojim rukama i svojim jezicima; oni bi voljeli da vi budete nevjernici.

3 Ni vaše obiteljske sveze, ni vaša djeca neće vam biti od koristi na Dan Oživljavanja.

       Allah će odlučiti između vas;

on savršeno vidi ono što vi činite.

4 Vi imate jedan lijep primjer u Ibrahimu i u onima koji bijahu s njim, kad on reče svojem narodu  : « Mi vas opovrgavamo, vas i ono što vi obožavate pokraj Allaha; mi vas niječemo! Nek neprijateljstvo i mržnja budu stalno među nama i vama, sve dok vi ne budete vjerovali u Allaha Jedinoga! » – Osim riječi Ibrahim ove upućene svom ocu: « Ja ću moliti oprost za tebe iako ja ne mogu ništa za tebe kod Allaha » –

Gospodare naš! Mi se predajemo tebi! Mi se vraćamo k tebi! Prema tebi biće povratak!

5 Gospodare naš! Ne dopusti da mi postanemo, za nevjerne, prilika za sramotu! Gospodare naš! Oprosti nam! Ti si Svemoćni, Mudri.

6 Vi imate u njima lijep primjer za onoga Ko se uzda u Allaha i u posljednji Dan.

Nek onaj koji okrene leđa zna da je Allah onaj koji dostaje sam sebi i da je dostojan hvalospjeva.

7 Allah će možda uspostaviti prijateljstvo između vas i onih između njih koje vi držite neprijateljima.

       Allah je svemoćan,

on je onaj koji oprašta, on je milosrdan.

8 Allah vam ne zabranjuje biti dobar i pravičan prema onima koji se nisu borili s vama zbog vaše vjere i koji vas nisu istjerali iz vaših kuća; – Allah voli one koji su pravični –

9 Allah vam samo zabranjuje uzeti za Gospodarare one koji se bore protiv vas zbog vaše vjere; one koji vas istjeruju iz vaših kuća i one koji sudjeluju u vašem izgonu.

Oni koji njih uzmu za Gospodarare, evo onih koji su nepravedni!

10 O vi vjerujući! Kad vjernice koje su izbjegle, dođu k vama, iskušajte ih. – Allah poznaje savršeno njihovu vjeru –

Ako vi njih smatrate za vjerujuće, ne protjerujte ih prema nevjernicima; one nisu njima dopuštene; ni oni nisu njima dopušteni.

Dajte im ono što su oni na njih potrošili. Ništa vam se nema zamjeriti ako ih oženite nakon što ste im dali njihovu udovštinu.

Ne zadržavajte ženidbom one koje su nevjernice. Tražite ono što ste potrošili za njih, kao što oni ištu ono što su oni potrošili.

Takva je odluka Allahova po kojoj on vama sudi. – Allah je onaj koji zna, on je mudar –

11 Ako neka od vaših supruga pobjegne k nevjernicima potom kad na vas dođe red i vi njih pobijedite dajte u naknadu onima čije su supruge otišle, ono što su oni potrošili na njih. – Bojte se Allaha u koga vjerujete! –

12 O Poslaniče! Kad vjerujuće dođu k tebi prisežući ti vjernost i prisežući: da ne pridružuju ništa Allahu , da ne će krasti, da ne će činiti preljubu, da ne će ubijati vlastite djece, da ne će počiniti nikakve sramote ni svojim rukama, ni svojim nogama, da ne će odbiti poslušnost u onome što je dobro, primi tada njihovu prisegu vjernosti. Traži oprost u Allaha za njih. – Allah je onaj koji oprašta, on je milosrdan –

13 O vi, vjerujući! Ne uzimajte za Gospodarare ljude protiv kojih je Allah ljut i koji se ne nadaju budućem životu, kao što se nevjernici nisu nadali glede onih koji su u grobnicama.