Sura 65.

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu

S u r a LXV R a z v o d b r a k a


U ime Allaha: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.1 O Poslaniče! Kad vi želite otpustiti vaše žene, učinite to u isteku njihovog rasdoblja čekanja. Brižno računajte rok.

Bojte se Allaha, vašeg Gospodara! Ne tjerajte ih iz njihovih kuća i nek one otud ne izlaze, osim ako su počinile jednu očitu glupost.

Takvi su zakoni Allahovi . Onaj Ko prestupi zakone Božje čini krivo samom sebi.

Ti to ne znaš: može biti, od sada, da Allah iznova podigne neku stvar.

2 Kad su one dosegle naloženi rok, zadržite ih na pristojan način, ili se pak odvojite od njih na jedan pristojan način.

Pozovite dva pravična svjedoka izabrana između vas, i nek svjedoče pred Allahom .

Evo na što je nagovoren onaj između vas koji vjeruje u Allaha i u posljednji Dan.

Što se tiče onoga koji se boji Allaha, Allah će dati povoljan ishod njegovim poslovima; 3 on će njemu odobriti svoje darove putem sredstava na koja nije računao.

Bogu dostaje da se netko povjeri u njega. Allah dostiže uvijek ono što je naumio. Allah je unaprijed odlučio o svakoj stvari.

4 Razdoblje čekanja biće tri mjeseca, čak i za one od vaših žena koje se više ne nadaju mjesečnici – ako vi imate neku sumnju o tome – i za one koje nisu još dozrele.

Period čekanja za trudne žene završava se s njihovim porođajem. – Allah pojednostavljuje stvari za onoga koji ga se boji –

5 Takva je Zapovijed Allahova koju je on spustio k vama.

On briše loša djela onome Ko se boji Allaha i uvećava svoju nagradu.

6 Nastanite te žene, ondje gdje vi boravite i prema vašim sredstvima. Ne mučite ih stavljajući ih u tijesan stan.

Ako su one trudne obskrbite ih potrebštinama sve do momenta porođaja. Ako one doje dijete rođeno od vas, podijelite im jednu penziju.

Sporasumite se o tome na pristojan način; ali, ako vi susretnete potežkoće, uzmite dojilju za dijete.

7 Nek onaj koji je u blagostanju plati prema svojim sredstvima. Nek onaj koji je potrebit, plati u srasmjeru s onim što je Allah njemu dodijelio.

Allah ne nalaže nešto jednoj duši osim u srasmjeri s onim što je on njoj dodijelio. Allah će dati da iza nevolje dođe blagostanje.

8 Koliko samo gradova bijaše neposlušno zapovijedi svojeg Gospodara i njegovih Poslanika  !

Mi smo se žestoko obračunali s njima. Kaznili smo ih jednom groznom kaznom.

9 Oni su osjetili posljedice svojeg ponašanja; njihova vlastita propast bila je ishod njihovom ponašanju. 10 Allah je njima pripravio jednu strašnu kaznu.

Bojte se Allaha, o vi koji ste nadareni rasumom i koji vjerujete!

Allah je spustio na vas jednu Opomenu: 11 jednog Poslanika koji vam kazuje jasne Redke Božje, da iziđu iz tmina na svjetlost oni koji vjeruju i koji izvršavaju dobra djela.

Allah će uvesti u Vrtove gdje teku potoci one koji vjeruju u njega i koji čine dobro. Oni će tu boraviti zauvijek kao besmrtnici. Allah im dodjeljuje jedan lijep dio.

12Allah je onaj koji je stvorio sedam nebesa i toliko isto učinio za zemlju.

Zapovijed silazi među njih, da biste vi znali da je Allah , uistinu, nadmoćan nad svim i da se njegova Znanost rasprostire iznad svake stvari.