Sura 66.

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu

S u r a LXVI

Z a b r a n a U ime Allaha: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.

1 O Poslaniče! Zašto zabranjuješ sebi ono što je Allah učinio dopuštenim kad tražiš zadovoljstvo svojih žena? – Allah je onaj koji oprašta, on je milosrdan –

2 Allah vam nalaže da se oslobodite svojih prisega.

     Allah je vaš Gospodarar!

On je taj koji zna sve, on je mudar.

3 Kad Poslanik povjeri jednu tajnu jednoj od svojih supruga a ona je povjeri svojoj drugarici, Allah obavijesti Poslanika  ; ovaj otkri jedan dio a drugi ostavi sakriven.

Kad joj je rekao o svom poznavanju tajne, ona reče: «Tko te je dakle obavijestio! »

On odgovori: « Onaj koji zna sve i koji je dobro obaviješten mi je javio. »

4 Ako se obje vratite Allahu , to je zato što su se vaša srca priklonila. Ali ako se vas dvije uzajamno složite protiv Poslanika , znajte da je Allah njegov Gospodarar i da on ima kao podržku Đibrijel a, sve pravednike među vjrujućima i čak anđele.

5 Ako vas on otpusti, njegov će mu Gospodarar možda dati u zamjenu supruge bolje od vas, podvrgnute Allahu , vjernice, pobožne, pokajnice, obožavateljice, one koje poste, bilo da su već bile udane ili da su djevice.

6 O vi vjerujući! Čuvajte sebe i svoje obitelji od Vatre kojoj će ljudi i kamenje biti hrana!

Divovski i moćni Meleci stojaće uokolo te Vatre; oni ne odbijaju poslušnost Zapovijedi Božjoj, oni čine ono što im je zapovijeđeno.

7 O vi nevjernici! ne ispričavajte se danas! Vi ćete biti nagrađeni samo prema onome što ste činili.

8 O vi vjerujući! Vratite se k Allahu s jednim iskrenim pokajanjem. Može biti da vaš Gospodar izbriše vaše grješke i da vas uvede u Vrtove gdje teku potoci, na Dan kad Allah neće prekriti sramotom ni Poslanika , ni one koji budu vjerovali s njim.

Njihova svjetlost će im prethoditi njima s desne strane. Oni će reći: « Gospodare naš! Dovrši za nas našu svjetlost; oprosti nam! Da, ti si nadmoćan nad svakom stvari. »

9 O Poslaniče! Bori se s nevjernicima i licemjerima; budi čvrst prema njima. Njihovo će sklonište biti Pakao: kojeg li groznog svršetka!

10 Allah je kao primjer predložio nevjernicima Nuhovu ženu i Lutovu ženu. One su obje živjele pod vlašću dvojice pravednika među našim slugama; one su ih izdale ali to im nije ničemu služilo protiv Allaha. On im je rekao: « Uđite obje u Vatru s onima koji onamo ulaze. »

11 Allah je vjerujućima predložio kao primjer ženu Faraonovu, kad je ona rekla: « Moj Gospodaru! Izgradi mi, kod sebe, jednu kuću u Raju. Spasi me od Faraona i njegovog djela! Spasi me od nepravednog naroda; » 12 i Maryamu, kćer Imranovu, koja sačuva svoje djevičanstvo. Mi smo joj udahnuli naš Duh; ona izjavi vjerodostojnim Riječi svog Gospodara i njegove Knjige. Ona je bila u broju onih koji se boje Allaha.