Sura 71.

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu

S u r a LXXI

N u h


U ime Allaha: Onog koji čini milosrđe, Milosrdnog.


1 Da, mi smo poslali Nuh a k njegovom narodu  : « Upozori svoj puk prije nego jedna bolna kazna njega ne dosegne! »

2 On reče: « O moj narode! Ja sam za vas jedan jasni upozoritelj. 3 Obožavajte Allaha! Bojte ga se! Pokorni mi budite!

4 On će vam oprostiti vaše grijehe; on će vam odobriti jednu odgodu sve do utvrđenpog časa; ali kad dođe Allaha utvrđeni čas; on ne može biti odmaknut. – Kad biste vi znali! " –

5 On reče : « Gospodare moj! Ja sam pozivao moj narod noću i danju 6 ali moje je pozivanje samo uvećalo udaljavanje.

7 Svaki put kad sam ih ja pozvao da bi im ti oprostio, oni su stavljali prst u uši svoje; pokrivali su se svojom odjećom; uzjogunili su se; pokazali su se oholima.

8 Potom saam ih pozvao glasno; 9 činio sam objave a govorio sam im i u tajnosti.

10 Ja sam rekao: " Molite oprost u svog Gospodara; on je onaj koji ne prestaje opraštati; 11 on će vam poslati, s neba, jednu obilnu kišu; 12 on će uvećati vaša Bogatstva i broj vaše djece; on će vam staviti na raspolaganje Vrtove i potoke.

13 Zašto vi ne očekujete od Allaha jedno ponašanje dostojno njega 14 kad vas je on stvorio po uzastopnim rasdobljima?

15 Niste li vi vidjeli kako je Allah stvorio sedam nebesa jednih iznad drugih? 16 On je tu postavio mjesec kao jedno svjetlo; on je tu postavio sunce kao jednu svjetiljku.

17Allah je dao da izrastate iz zemlje kao biljke 18 potom će vas on ondje ponovo vratiti. i dati zatim da iznenadno izbijete.

19Allah je za vas postavio zemlju kao jedan tepih 20 da biste vi išli prostranim putovima". »

21 Nuh reče: « Gospodare moj! Oni su mi odbili poslušnost oni su slijedili one čija Bogatstva i djeca samo uvećavaju gubitak. »

22 Oni su skovali jednu ogromnu lukavštinu 23 i rekli: « Ne napuštajte nikada svoja božanstva: ne napuštajte ni Wad, ni Suva, ni Jagut, ni Jauk, ni Nasr! »

24 Oni su ipak zaveli jedan veliki broj ljudi. Ti možeš samo uvećati zabludu nepravednika.

25 Oni biše progutani i uvedeni u Vatru, zbog svojih grješaka. Oni ne nađoše nikakvog zaštitnika pokraj Allaha.

26 Nuh reče: « Gospodare moj! Ne ostavi na zemlji ni jednog stanovnika koji bi bio u broju nevjernika. 27 Ako ih ti poštediš, oni će zabludjeti tvoje sluge i oni ne će rađati drugo do izopačene potpuno nevjerne.

28 Moj Gospodare! Oprosti meni i mojim roditeljima; onome Ko ulazi u moju kuću kao vjernik, vjernicima i vjernicama. Samo povećaj gubitak nepravednima! »