Sihr

Izvor: Wikizvor
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Podaci o tekstu
Autor Enes Beganović
Naslov Sihr
Podnaslov
Iz
Izdavač {{{IZDAVAČ}}}
Izdanje
Vrijeme nastanka
Datum izdanja
Mjesto izdanja
Prevodilac
Originalni naslov
Originalni podnaslov
Originalno mjesto nastanka {{{ORIGINALNO MJESTO NASTANKA}}}
Izvor lijecenje-kuranom.com
Kratak opis
Članak na Wikipediji
Status obrade
U obradi
Obrada u toku. Tekst nije kompletno korigovan i moguće je da još uvijek sadrži greške.

Slika
[[Datoteka:|180px]]

Suština sihra[uredi]

Radi se o sporazumu između sihirbaza i šejtana koji se sastoji u tome da sihirbaz počini neke harame ili djela koja vode u širk (nevjerstvo), a da mu šejtan zauzvrat pomaže i bude poslušan u onome što traži od njega.

Neka sredstva kojima se sihirbazi služe da bi se približili šejtanu[uredi]

Postoje sihirbazi koji zavežu Mushaf za tabane i sa njime ulaze u klozet. Neki od njih pišu Kur'anske ajete nečistoćom, neki ih pišu krvlju od menstruacije. Jedni opet pišu kur’anske ajete na svojim tabanima, drugi pišu Fatihu naopako. Neki od njih klanjaju bez abdesta, neki su stalno u stanju džunupluka (nečisti), neki kolju u ime šejtana i ne spominju Allahovo ime i nose kurban tamo gdje im odredi šejtan. Neki razgovaraju sa zvijezdama i čine im sedždu, neki opće sa svojom majkom ili kćerkom, neki pišu talismane nearapskim riječima koje imaju značenje nevjerništva.

Sada nam postaje jasno da džin neće pomoći sihirbaza niti mu služiti osim uz protuuslugu. Što je sihirbaz veći kafir, to je šejtan poslušniji i brži u izvršavanju njegovih naređenja. A ako sihirbaz uskrati poslušnost šejtanu, ovaj mu neće više služiti i ignorisat će njegova naređenja.

Zbog toga su šejtan i sihirbaz potpuno isti u neposlušnosti prema Allahu. Sam pogled u lice sihirbaza, je potvrda rečenog. Na njegovu licu ćeš vidjeti tamu kufra poput crnog oblaka. A ako ga bolje upoznaš, primjetit ćeš da je u stalnom sukobu sa samim sobom, a tako isto i sa svojom ženom i djecom i ne može mirno spavati. Džini uznemiravaju i porodicu toga čovjeka, njegovu djecu i ženu, tako da među njima učestaju svađe i nesuglasice.
Istinu je rekao Allah, dželle šanuhu, u Kur’anu: “A onaj ko okrene glavu od Knjige Moje, taj će teškim životom živjeti.” (Ta Ha:124)

Jezičko značenje sihra[uredi]

El-Ezheri je rekao: “Sihr je svako djelo putem koga se čovjek približava šejtanu i kojim se traži njegova usluga.”

Na drugom mjestu: “Suština sihra je prikazivanje neke pojave u lažnom liku suprotnom njegovoj biti. Kada sihirbaz hoće da prikaže lažnu sliku kao istinitu i predstavi nešto u suprotnosti od njegove biti, on to opsihri i ono postane suprotno svojoj suštini.” (Lisanul-Areb)

Prenosi se od Ibnu Ebi Aise da je rekao: “Kada Arapi nazivaju sihr sihrom, onda ga oni tako zovu zato što on pretvara (preobraća) zdravlje u bolest.” (Lisanul-Areb)

Ibnu Faris je rekao: “Sihr je prikazivanje neistine u vidu istine.” (Lisanul-Areb)

U Mu’džemul-Vesitu je rečeno: “Sihr je tajnovit i suptilan.”

U djelu “Muhitul-Muhit” se kaže: “Sihr je prikazivanje stvari u njima suprotnom stanju kako bi se izazvao nered.”

Sihr u šeriatskoj terminologiji[uredi]

Fahruddin Er-Razi je rekao: Sihr u šeriatskom značenju se veže za sve ono čiji je uzrok skriven, što izgleda suprotno njegovoj suštini, i što se dešava u vidu opsjene i varke.[1]

Ibnu Kudame El-Makdisi kaže: “Sihr je vračanje, zapisivanje i vezivanje čvorova. Ima uticaj na srce i tijelo, pa se kao posljedica toga javljaju bolesti, ubistva i rastavljanje bračnih drugova. On sprječava čovjeka od spolnog općenja sa svojom ženom itd. Neki od njih se spravljaju da bi razdvojili muža od žene ili da bi omrzli jedno drugom ili da bi omilili jedno drugom.”[2]

A Ibnul-Kajjim je rekao: “To je složeno djelovanje zlih duhova i podložnost utjecaju nadprirodnih sila.”[3]

Dokazi iz Kur’ana o postojanju džina i šejtana[uredi]

Glavni članak

Dokazi iz Sunneta o postojanju džina i šejtana[uredi]

Glavni članak


Podjela sihra[uredi]

Podjela sihra kod Er-Razija[uredi]

Kaže Ebu Abdullah Er-Razi: Postoji osam vrsta sihra, a to su:

1. Sihr lažača, koji obožavaju sedam planeta, pokretnih nebeskih tijela. Za njih vjeruju da upravljaju svijetom, i da mu donose dobro i zlo. To su oni kojima je Allah, dželle šanuhu, poslao Ibrahima El-Halila, sallallahu alejhi ve sellem, da im opovrgne njihove tvrdnje.

2. Sihr onih koji se služe opsjenama, varkama, prividima i hipnozom. Er-Razi navodi da uobrazilja utiče na to da čovjek može da hoda po drvetu položenom na površini vode, ali da ne može hodati po njemu ako je položeno iznad površine zemlje ili slično tome.

3. Traženje pomoći od zemaljskih duhova, a to su džini i dijele se na dvije skupine; vjernike i kafire. Šejtani su kafiri iz redova džina.

Er-Razi navodi da su se ljudi koji se bave raznim pokusima osvjedočili da se uspostavljanje kontakta sa ovim zemaljskim duhovima može postići jednostavnim radnjama putem neislamske rukje (liječenja) vezane za nevjerstvo i mnogoboštvo, te ubacivanjem smutnje. Ova vrsta se zove sihr hipnoze i potčinjavanja džina.

4. Sihr obmane čula i slabljenje vida, čarolije i varke. Temelji se na tome da se vid može ponekad zavarati, tako da se zabavi jednom radnjom, a pri tome ispusti iz vida drugu. Zar nismo gledali kako vješt mađioničar pokazuje i izvodi jednu radnju i njome privuče pažnju gledalaca. Njihov pogled prikuje za tu radnju, i dok nju obavlja, velikom brzinom uradi nešto drugo i onda im tek pokaže ono što niko nije očekivao, a što prisutne zadivi. Da im ne uspije usredsrediti pažnju na nešto drugo otkrili bi i prozreli ono što trenutno radi.

5. Neobične radnje poput montiranja inžinjerijskih sprava, poput konjanika sa trubom u ruci. Čim protekne sat vremena on zasvira u trubu a da ga pri tom niko ne dotakne.

Er-Razi kaze da u ovu vrstu spada montiranje sanduka-sata. On kaže da se to u stvari i ne treba ubrajati u sihr jer su mu uzroci poznati. Ko se u njih dovoljno uputi, može isto uraditi. Ove su stvari danas, naučnim napretkom, postale uobičajene.

6. Upotreba specijalnih preparata i lijekova oralno ili za mazanje.

7. Ovladavanje srcem, a to je da čarobnjak tvrdi kako on poznaje najveće Allahovo ime, te mu se džini zbog toga pokoravaju i naklonjeni su mu. Ako se uoči da je slušalac slabijeg razuma, povjerovat će da je to stvarno istina i srcem će se za to vezati. U duši tada počne osjećati jednu vrstu straha. Čim je strah pojačan, slabi moć rasuđivanja, te sihirbaz može da radi šta hoće.

8. Sihr kleveta kroz koji se ugodnim i lijepim riječima približava nekoj osobi, zavodeći je, što je vrlo rasprostranjeno među običnim svijetom.[1]

Ibnu Kesir kaze u svom tefsiru: “Er-Razi je većinu ovih vrsta sihra uvrstio u umjetnost sihra koji opčinjava one koji ga posmatraju, jer je sihr u jezičkom značenju sve što zavarava i ciji je uzrok sakriven.[2]

Podjela sihra kod Er-Ragiba[uredi]

Er-Ragib kaze: Riječ sihr ima slijedeća značenja:

1. Sve što je privlačno i precizno. Kaže se: Opčinila je momka tj. laskala mu je i pridobila ga. Svako ko nešto pridobije - općinio ga je. I ono što su pjesnici rekli: “čarolija očiju” zbog njihove mogućnosti da pridobiju duše.

- Liječnici kažu: “čarobna priroda”.

- Uzvišeni Allah kaže da je Musaov, alejhisselam, narod rekao: “Mi smo opčinjen narod”, tj. lišeni smo znanja.

- Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, je rekao: “U retoričnosti ima čarolije”.

2. Ono što nastaje prevarom i priviđanjem i nije stvarno kao što to izvode mađioničari tako što zavaraju pogled dok brzo izvedu trik rukom.

3. Sticanje šejtanske pomoći u vračanju, tako što će ih pridobiti. Na ovo se odnose riječi Uzvišenog Allaha:

“Šejtani su nevjernici, poučavaju ljude sihru (čaroliji).”

4. Razgovor sa zvijezdama i - kako to oni vjeruju - spuštanje njihove (zvjezdane) duše.[3]

Pojašnjenja vezana za sihr[uredi]

Proučavajući podjelu sihra kod Er-Razija i Er-Ragiba i drugih učenjaka koji su se pozabavili ovom temom, nalazimo da su u sihr uvrstili ono što mu ne pripada. Razlog tome je što su oni pažnju usredsredili na jezičko značenje sihra te je prema njima sihr sve što je neopipljivo i čiji je uzrok nejasan. Ovo je razlog što su mu pripisali neobične izume i radnje nastale spretnošću ruke, te spletkarenje klevetnika i razdor koji svojom klevetom unose među ljude i sve što je slično tome, a ciji je uzrok skriven i što istovremeno, privlači pažnju. Sve ovo nam u našoj studiji ne koristi. Namjera i cilj nam je prikazivanje istinskog sihra u kome se sihirbaz potpomaze džinima i šejtanima.

Ono što ovdje moramo pojasniti jeste činjenica koju su spomenuli Er-Razi i Er-Ragib, a radi se o nečemu što se zove uticaj zvijezda na zbivanja. Zvijezde su, tako mi Allaha, samo Allahova stvorenja potčinjena Njegovoj Volji i nemaju nikakva uticaja na stvorenja. Ako neko kaže: vidjeli smo sihirbaze kako izgovaraju riječi za koje vjeruju da su imena zvijezda ili njihove šifre i da tako razgovaraju sa njima, nakon čega slijedi ostvarenje njihovog sihra koji prisutni može vidjeti, odgovorit će se: Ako se ovo i dogodi, to nije uticajem zvijezda nego uticajem šejtana koji obmanjuju sihirbaze. Prenosi se da su idolopoklonici, kad bi razgovarali sa svojim nijemim kamenim božanstvima, dobijali odgovor od šejtana glasom koji se mogao jasno čuti, a koji bi dopirao iz unutrašnjosti kipa. To ih je navodilo da vjeruju da se radi o stvarnim božanstvima.

Putevi zablude su brojni i raznovrsni. Da nas Allah zaštiti od šejtana u liku džina i čovjeka.


[1] Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

[2] Tefsir Ibnu Kesir 147/1.

[3] Preneseno iz “Fethul-Bari”: 10/222

Mišljenja učenjaka[uredi]

Glavni članak


Vrste sihra[uredi]

sihr rastavljanja

ljubavni sihr

sihr priviđanja

sihr ludosti

sihr nemarnosti

sihr bolesti

sihr krvarenja

sihr odgađnja ženidbe

urok

Vanjski linkovi[uredi]